Innerlijk kind therapie
Primal Rebirth TherapieWie en wat ben ik werkelijk, los van al die conditioneringen, rollen en overlevingsstrategieën?
Het innerlijk kind: een benaming voor het speelse en tegelijk ook het kwetsbare kind in ons. Wij als volwassenen hebben een deel in onszelf dat nog steeds verbonden is met onze ervaringen als kind. En dat deel in ons heeft vaak grote invloed op hoe we ons voelen, op ons gedrag, onze relaties en ook op de wijze waarop we naar onszelf en naar het leven kijken.
Lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie
Primal Rebirth therapie oftewel innerlijk kind werk is een lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie. Deze vorm van therapie gaat uit van de sterk helende werking van het zelf voelen, ervaren en doen. Het innerlijk kind, het kind wat je ooit geweest bent, staat centraal. Het is gebaseerd op het inzicht dat de ervaringen die je in je vroege jeugd opdoet, bepalend zijn voor hoe je voortaan jezelf, de ander en het leven blijft ervaren. Tijdens je geboorte en in de eerste jaren van je leven wordt de basis van al je overtuigingen gevormd. Hieruit komen in het latere leven vaak onbewuste negatieve overtuigingen en gedragspatronen voort, die het leven negatief beïnvloeden.
Beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën
In de therapie onderzoeken we de beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën die ontstaan zijn in de kindertijd. De processen die invloed hebben op je huidige leven begint dus al bij de geboorte. Als je als baby de baarmoeder verlaat, verlaat je ook de plek waar al je behoeften in zijn totaliteit wordt vervuld. Als baby ben je hulpeloos en afhankelijk, als baby moet je op jouw omgeving vertrouwen om in je levensbehoeften te voorzien. Als aan deze levensbehoeften zoals voeding, veiligheid, groeien en ontwikkelen in eigen tempo, vasthouden, knuffelen, liefde, stimulatie en waardering wordt voldaan, zal je als kind opgroeien tot een liefdevol mens. Als hieraan echter niet helemaal kan worden voldaan, zal je als kind van je ware zelf “af” moeten gaan. Met als gevolg dat je als kind je anders gaat gedragen, je persoonlijkheid zal zich splitsen. Dat is de enige manier om de diepe pijn van de onvervulde behoeften niet te voelen.
Voor niemand was de kindertijd optimaal
In de kindertijd ontstaan de overtuigingen over de persoon die je nu bent en het leven. En de overlevingsstrategieën waarmee je als kind jezelf probeert te beschermen. Door ouders, opvoeders, school, kerk en maatschappij zijn we geconditioneerd geraakt en zijn we onder invloed van die stemmen soms gaan geloven dat er iets mis is met ons. We hebben die stemmen als het ware verinnerlijkt en we kunnen moeilijk het onderscheid maken tussen onze natuurlijke essentie en deze conditioneringen van buitenaf. We noemen dat beperkende overtuigingen.
Onverwerkte pijn uit onze jeugd en beperkende overtuigingen die ontstaan zijn over onszelf en het leven, zijn nog steeds actief in ons. Dan gaat het bijvoorbeeld over de overtuiging dat we niet de moeite waard zijn of dat we niet goed genoeg zijn, dat we niet om van te houden zijn, dat we geen mooie man of vrouw zijn, dat het er niet voor ons is of dat we niet van onszelf zijn maar er vooral voor anderen dienen te zijn. In onze kindertijd hebben we strategieën en gedrag ontwikkelt om onszelf staande te houden. Maar die strategieën en dat gedrag helpen ons niet als volwassen mens. Integendeel, ze beperken ons vaak in onze mogelijkheden om het leven ten volle te leven. Het ‘gekwetste kind’ in ons is nog steeds onbewust actief in ons dagelijks leven.
Deze therapie geeft de mogelijkheid de oorsprong van wat jou belemmert om helemaal jezelf te zijn, om ontspannen te zijn, en te genieten van het leven, te achterhalen. Doel is je bewust worden van wie jij in je essentie bent, en om opnieuw in contact te komen met je oorspronkelijke natuur en levenskracht.
Hoe ziet de therapie er ongeveer uit?
De eerste sessie is de intake, tijdens deze sessie onderzoeken we samen de hulpvraag. In de volgende sessies verkennen we het innerlijke kind en hoe het ons leven beïnvloedt. We onderzoeken hoe we ons innerlijke kind kunnen helen en integreren om zo meer innerlijke rust, zelfacceptie en emotionele veerkracht te ontwikkelen. Zo kunnen we uitgroeien tot stabiele, sociaalvaardige, compassievolle, emotionele en aanwezige volwassenen. Een volwassen mens is in staat verantwoordelijkheid te nemen, gezonde grenzen te stellen, zijn of haar behoeften te erkennen, gezonde relaties aan te gaan, keuzes te maken en stappen te zetten.
We maken ook contact met het natuurlijke, oorspronkelijke kind in onszelf. Het natuurlijke kind heeft toegang tot essentiële kwaliteiten als speelsheid, liefde, nieuwsgierigheid, vrijheid en eigenwijsheid. Als volwassene kunnen we meer ruimte leren maken voor dit natuurlijke kind en zijn of haar energie de ruimte geven.
Het natuurlijke kind in ons verwijst naar dat deel van onszelf dat speels, nieuwsgierig, onderzoekend en creatief is. We neigen soms naar een meer serieuze en praktische manier van denken en handelen, waardoor we de neiging hebben om ons natuurlijke kind te onderdrukken. Het is helend om het natuurlijke en speelse kind in ons te koesteren en te cultiveren. Het kan ons helpen om ons creatieve potentieel te ontdekken, ons te inspireren en ons te helpen omgaan met stress en uitdagingen in het leven. Door ons natuurlijke kind te omarmen en het de ruimte te geven om te bewegen, kunnen we plezier maken en meer genieten en kunnen we de verbinding met de stroom van het leven behouden.
Meditatie is een belangrijk onderdeel: getuige leren zijn van alles wat er zich in je afspeelt. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om je liefde, je woede, je plezier, je verdriet, je angst, je jaloezie, je seksualiteit. Meditatie leert je er innerlijk afstand van nemen. Je neemt steeds waar wat zich rondom je denken, je lichaam en je emoties afspeelt. Meditatie leert je om daar steeds vrijer van te worden. Misschien voel je of ervaar je nog steeds dezelfde emoties, denk je nog steeds dezelfde gedachten, maar die emoties en gedachten hebben minder invloed op je omdat je jezelf er niet meer mee hoeft te identificeren. Het getuige zijn is de grootste bewustzijnsverruiming die mogelijk is.
Werken aan lichaamsbewustzijn. Herinneringen, ervaringen, en gebeurtenissen in je leven hebben hun imprint in het lichaam: organen, het zenuwstelsel en het spierstelsel. Het lichaam vormt een soort container waar deze ervaringen in worden opgeslagen. Middels ademtechnieken, lichaamswerk en traumawerk maken we contact met ons lichaam, komen opgeslagen lichaamsherinneringen en geblokkeerde emoties vrij en creëren we lichaamsbewustzijn. Hierdoor kunnen we meer levensenergie ervaren en worden we vrijer van die herinneringen, ervaringen en gebeurtenissen. Werken met het lichaam geeft veel informatie en het is bijzonder om te zien hoeveel zelfhelend vermogen in een lichaam aanwezig is als we er goed naar leren kijken en luisteren.
Groepstraining
Wanneer je deze therapie in groepsverband wilt volgen, dan is de training Je Eigen Wijze Weg te Zwolle een aanrader! Vanaf februari 2013 verzorg ik deze workshopreeks in Zwolle, waarbij je contact leert maken met het kind in jezelf en de volwassene. De workshop bestaat uit een deel 1 en een vervolgserie deel 2. Aan de tweede serie kun je dus deelnemen wanneer je deel 1 hebt gevolgd.
De training bestaat uit een zorgvuldig opgebouwde cyclus van acht dagdelen waarin je gaandeweg contact leert te maken met het kind in jezelf (je gekwetste kind en je natuurlijke kind) en de wijze waarop je in je leven dat deel van je zelf hebt leren beschermen. Je leert er over je conditioneringen en overtuigingen die je hebt opgedaan over jezelf en over de invloed van de opvoeders, je omgeving en je school.
Maar dat is maar het halve verhaal. Want tegelijkertijd leer je hoe je daar steeds meer van los kunt komen, hoe je vrijer in het leven kunt staan door te leren hoe jij als volwassene om kunt gaan met jouw ervaringen als kind. Je leert dat je een keuze hebt! Je wordt niet meer geleefd door oude overtuigingen en invloeden, maar je bepaalt zelf hoe je wilt leven, hoe je vrijer kunt leven en relateren. Je leert hoe je steeds meer je eigen wijze weg kunt gaan, vanuit je volwassenheid.
Welke technieken, werkvormen worden er gebruikt?
Om dat tot stand te brengen wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken, deelrondes, theorieën en oefeningen die er op toegespitst zijn om je bewustzijn over je lichaam, je ademhaling, je stilte en je gevoelens te verdiepen. Ook en dat is net zo belangrijk, maken we gebruik van elkaars aanwezigheid in de groep. De kracht en wijsheid van de groep is de ervaring, geeft veel makkelijker toegang tot je innerlijke wereld.
Herkenning en erkenning, gedeelde kwetsingen en levensenergie, intermenselijk contact op een dieper niveau dan we in het dagelijks leven gewend zijn, kunnen er toe leiden dat deze workshops een grotere bijdrage kunnen leveren aan jouw persoonlijke groeiproces.
Meditatie
Een belangrijk onderdeel van de training is een kennismaking met meditatie. Meditatie dient verschillende doelen. Het draagt bij tot ontspanning en stressrelease, tot zelfkennis en lichaamsbewustzijn, tot ziektepreventie en welbevinden. Er is veel aandacht voor en uitnodiging om het geleerde en de opgedane ervaring thuis, op het werk en in relaties toe te passen In de workshops leer je hoe je steeds meer fysiek, emotioneel en mentaal een balans kunt vinden. Je ontdekt (opnieuw) ruimte, stilte en het zelfregulerend vermogen van je lichaam.
Kijk ook maar eens op de website van Je Eigen Wijze Weg.
Wil jij onderzoeken wat innerlijk kind therapie voor jou kan betekenen?
wie ben jij in essentie